Lær mer om
Diagnostikk ved Radiumhospitalet
Helt siden Radiumhospitalet startet opp i 1932 har det vært viktig å finne ut mest mulig om kreftsykdommen før behandling blir satt igang. Denne kreftdiagnostikken har blitt utført av patologiavdelingen, sentrallaboratoriet (klinisk kjemisk laboratorium) og bildediagnostisk avdeling. Historien til disse diagnostikkenhetene kan ses nærmere på ved å velge nedenfor.
Les mer
Radiologi ved Radiumhospitalet fra 1932 til 2020
Les mer
Laboratorietjenester ved Radiumhospitalet fra 1932 til 2020
Les mer
Patologi ved Radiumhospitalet fra 1932 til 2020
Utviklingen av bildedannende utstyr i radiologi
I radiologi har utviklingen av avansert bildeustyr som CT, MR, ultralyd og PET/CT hatt stor betydning for kreftdiagnostikken ved Radiumhospitalet
Den første Computer Tomograf (CT) ble introdusert i 1970-årene. Radiumhospitalet fikk sin første CT i 1979, og CT har blitt et viktig hjelpemiddel i kreftdiagnostikk.
Magnetresonanstomograf (MR) ble oppfunnet i 1973, og det første utstyret for sykehusbruk ble produsert tidlig på 1980-tallet. Radiumhospitalet fikk sin første MR i 1988, og MR har idag en sentral rolle i kreftdiagnostikk.
Computer Tomograf (CT)
Den første Computer Tomograf (CT) ble introdusert i 1970-årene. Radiumhospitalet fikk sin første CT i 1979, og CT har blitt et viktig hjelpemiddel i kreftdiagnostikk.
CT er en teknikk som anvender røntgenstråler og moderne datateknologi for å framstille digitale bilder. Ved hjelp av CT tar en tverrsnittsbilder av pasienten. Både skjelett og bløtvev kommer fint fram på bildene. Det ferdige bildet viser fordelingen av massetettheten. En kreftsvulst som har en annen vevstetthet enn vevet rundt, kan komme tydelig fram på bildet. Radiologen ser hvordan svulsten ligger i forhold til organene rundt, og det har avgjørende betydning når pasienten skal opereres eller planlegges for stråleterapi. CT-undersøkelser er nyttige ved undersøkelser av hodet, øre-nese-hals-området, brystregionen, mave-bekken-regionen og skjelettet.
CT er et viktig redskap for å stille rask og nøyaktig diagnose og til å kontrollere effekten av behandling. CT er også et viktig verktøy for planlegging av stråleterapi.
Magnetisk resonans (MR)
Magnetresonanstomograf (MR) ble oppfunnet i 1973, og det første utstyret for sykehusbruk ble produsert tidlig på 1980-tallet. Radiumhospitalet fikk sin første MR i 1988, og MR har i dag en sentral rolle i kreftdiagnostikk.
Magnetisk resonans eller magnettomografi som det også kalles, er et avansert diagnostisk instrument som har fått stor betydning de siste årene. Teknikken bruker magnetfelt og radiobølger for å framstille tverrsnittbilder av pasienten i ulike plan. Teknologien gir en enestående vevskontrast og gjør det lettere å skille mellom ulike vevstyper. MR gir en bedre framstilling av bløtvev enn CT, men teknikkene utfyller på en måte hverandre. MR-undersøkelser brukes ved blant annet ved mistanke om svulster i sentralnervesystemet, i muskulaturen og skjelettet, i benmargen og bekkenregionen.
MR-undersøkelser er omfattende undersøkelser som tar lang tid å gjennomføre (ofte 30 -60 min). Pasienten må ligge stille inne i en tunnel i lang tid og med et høyt støynivå. Selv om pasienten får øreklokker med musikk, er det en undersøkelse som er krevende både for pasient og personale.
Positron Emission Therapy (PET) har vært i bruk siden 1990-tallet, og Radiumhospitalet fikk sin første PET/CT i 1999
Ultalyd ble introdusert i 1970-årene, og det første ultralydutstyr på Radiumhospitalet ble tatt i bruk tidlig på 1980-tallet.
Andre tjenester relatert til bildediagnostikk
Bildediagnostikk omfatter i tillegg til de bildedannende radiologiske enheter også utstyr for nukleærmedisin og datasystemer for håndtering av virksomheten som PACS og RIS.
Laboratorietjenester
Det er flere laboratorier ved Radiumhospitalet som utfører analyser som er avgjørende for den behandlingen pasienten skal ha eller for å følge opp effekten av behandlingen. Sentrallaboratoriet er den største analyseenheten, men det er også en del viktige mindre laboratorier som har spilt en viktig rolle for kreftdiagnostikken ved Radiumhospitalet som f.eks laboratoriene for immunologi og kreftgenetikk. En YouTube-video nederst på siden viser rutiner på et biokjemisk laboratorium.
Patologi
Patologi er sykdomslære. Patologi omfatter både å forstå sykdomsmekanismer (patogenese), forklare hvordan forandringer i celler og vev forårsaker sykdom og hvilke symtomer disse kan gi (fra Store medisinske leksikon).
Hovedoppgavene ved patologisk avdeling kan leses her:
YouTube-videoer nederst på siden viser hvordan rutinene på en patologisk avdeling er og hvordan et flowcytometer virker.